De Devon Rex

In 1960 vond men in het Engelse Graafschap Devonshire een kat met een korte gekrulde vacht.
Tien jaar eerder werd in Cornwall ook een dergelijke kat aangetroffen, dit was de eerste Cornish Rex.
De nieuw gevonden kat en zijn nakomelingen werden aanvankelijk dan ook gekruist met Cornish Rexen, omdat men dacht dat het om een identieke vachtmutatie ging. Al gauw bleek het om een ander soort krullende vacht te gaan en besloot men de tweede vachtmutatie separaat te fokken en deze te noemen naar het gebied van oorsprong. Het type van de allereerste Devon Rex, een zwarte kater met de naam Kirlee, was opvallend en werd gekenmerkt door een grappige, koboldachtige kop en een gematigd elegant lichaam. Deze kat vertegenwoordigde het gewenste rasbeeld. De basis voor het Devon-ras was klein, wat uitkruisingen met andere kattenrassen en huiskatten noodzakelijk maakte.

Karakter
De Devon Rex heeft een zachtaardig en aanhankelijk karakter. Hij is intelligent en sterk op mensen gericht. Hij kan slecht tegen alleen zijn. Het liefst heeft hij de hele dag mensen om zich heen.
Ze zijn erg nieuwsgierig en willen overal bij betrokken worden. Omdat ze intelligent en gericht op hun verzorgers zijn, kunnen deze katten kunstjes leren. Devon Rexen gaan gewoonlijk goed om met andere katten, maar ook met honden.

Uiterlijk
De Devon Rex is een vrij kleine kat met een slank en stevig gespierd lichaam. De borst is breed en de slanke poten zijn lang in verhouding tot het lichaam. De achterpoten zijn altijd langer dan de voorpoten. De voetjes zijn klein en ovaal en de lange dunne staart loopt spits toe. Op een slanke hals rust een wigvormige kop met brede jukbeenderen, een sterke kin en een korte snuit. De neus vertoont een duidelijke stop en het voorhoofd buigt terug naar de platte schedel. De grote oren zijn tamelijk laag geplaatst. Ze hebben een brede basis en lopen taps toe in een afgeronde punt. De grote amandelvormige ogen zijn wijd uit elkaar geplaatst en staan schuin in de schedel. De kleuren van de Devon Rex mogen elke denkbare kleur zijn, wel moet de oogkleur in overeenstemming zijn met de kleur van de vacht. Kenmerkend is dat het lichaam zo warm aanvoelt, doordat de haren zo fijn en kort zijn. Omdat de Devon Rex weinig verhaart, is dit voor een grote groep mensen een ideaal huisdier. De vacht van de Devon Rex voelt wat harder aan dan die van de German en Cornish Rex omdat deze dekharen heeft. De vacht heeft weinig of geen onderhoud nodig. Men verwijdert met de hand de losse haren en indien nodig kan een babyborstel gebruikt worden.

Bijzonderheden
Omdat de Devon Rex erg weinig verhaart, wordt hij aanbevolen als huisdier voor mensen die allergisch zijn voor katten. Toch zullen niet alle mensen goed reageren op een Devon Rex als huisgenoot. Indien er onzekerheid bestaat of er een allergische reaktie door de Devon Rex zal ontstaan is het raadzaam eerst eens op bezoek te gaan bij een cattery om te zien hoe hier op gereageerd wordt.
Kittens van de Devon Rex zijn over het algemeen schaars behaard, de krullende vacht ontwikkelt zich pas later. Rex kittens zijn sterk, gezond, nieuwsgierig en zeer actief.
Kop
Korte wigvorm, rond voorhoofd, afgeplatte schedel, prominente jukbeenderen, korte neus en sterke kin.
Oren:
Zeer groot, breed aan de basis, afgeronde punten. Goed bedekt met fijn haar. Laag geplaatst.
Ogen
Groot, ovaal. Iets schuin geplaatst.
Helder en stralend van kleur.
Hals
Lang en slank

Poten
Lang en slank
Kleine ovale voeten.
Staart
Lang en fijn.
Goed bedekt met haar.
Lichaam
Gemiddeld van grootte, hard en gespierd, slank. Brede borst.
Vacht
Zeer kort, zacht, gegolfd of gekruld, met of zonder dekhaar.
drx standaard